Interaccions #006
Sobre el FOMO informatiu, la crítica de disseny, enviant "cartes" digitals, salut mental, una plataforma de tipografia open-source i una AI que et llegeix el tarot, entre d'altres.
Hola! El meu nom és Sergi Muñoz Contreras i això és Interaccions, una newsletter en català dirigida a ments curioses i centrada en la cultura, la tecnologia i el disseny. Pots llegir més sobre tot plegat, consultar l’arxiu de publicacions o subscriure’t per rebre-la al teu correu directament. Si ja ets subscriptor, endavant!
Benvingut a l’edició 006!
Suposo que, de tant en tant, com jo, tens la sensació que passen moltes coses al teu voltant i que, per molt productiu i multi-tasca que siguis, no hi ha manera de mantenir-te al dia. Aquest “FOMO informatiu” sembla estar-se estenent i no paro de veure nous productes súper específics que pretenen solucionar-lo amb l’ajuda de la IA, com Volv o Jellypod (en contraposició a la perspectiva més completa d’apps com Inkl, Curio o els veterans Flipboard o Feedly, per exemple).
Volv selecciona el “contingut més interessant, viral i important” i te l’entrega en articles d’un paràgraf, amb vídeo, foto i possibilitat de consumir en àudio. Molt enfocat a la Gen-Z, es presenta com “9 second news for high-performing individuals” i no puc evitar pensar en per què 9 i no 8 o 10, i en aquell streamer ridícul parlant de “performar al màxim nivell”. Jellypod vol convertir les teves newsletters en un podcast personal i assegura que no només transforma, sinó que també selecciona i elimina els temes duplicats (quin és el criteri?) per crear una única font de contingut amb “el més important” i escoltar-la com vulguis. Un dels seus textos de presentació ho deixa clar, “be the most informed in the room”.
Tot i que em semblen maneres conceptual i tècnicament intel·ligents d’emprar la IA, em qüestiono sincerament la necessitat d’estar tan informat, de destinar només nou segons a cada tema o haver de “destil·lar” així la informació. No és cap novetat (els butlletins horaris a les ràdios, que condensen les noticies del dia de fa dècades, per exemple), però s’està portant, cada cop més, a l’extrem. Què farem amb tot aquest temps que estem guanyant? De què ens servirà haver llegit o sentit tants titulars? Quin és realment l’objectiu de tot plegat?
Elizabeth Goodspeed escriu a It’s Nice That sobre la crítica de disseny, la figura del crític professional, el “hate” i les indústries creatives. Bona lectura.
Why Do We Interface? The Past, Present, & Future of Interfaces. Un micro-llibre amb observacions sobre les interfícies humà-ordinador, de Ehsan Noursalehi.
Això dels Synthetic Users, tot i sonar a ciència ficció de sèrie B, en realitat és un mètode per validar decisions de disseny amb usuaris generats mitjançant IA (i que hauria de complementar la recerca amb usuaris reals, no substituir-la)
Lettre és una aplicació de missatgeria basada en l'escriptura manual de “cartes” a l'iPad que et connecta amb desconeguts a l’altre punta del món, us converteix en “penpals” i et fa coleccionar “segells” virtuals. Força hipster, si em permeteu.
Matt Berninger, el cantant de The National parlant sobre la depressió, com hi va caure i com en va sortir, després d’un periode que qualifica com terrible. Cada cop més visibilitat als temes de salut mental i sense embuts.
Open Foundry és una plataforma gratuïta de selecció de tipografies open-source que vol “destacar la seva bellesa, activar idees i fomentar l'exploració”. De les de guardar a carpeta de recursos.
Sincerament, avui no m’esperava que una AI em llegís el tarot.
Gràcies per llegir fins aquí!
Aquesta edició d'Interaccions s'ha redactat escoltant “The Turn of a Friendly Card”, el cinquè àlbum d’estudi d'Alan Parsons Project, una de les meves formacions preferides del rock progressiu. En aquest cas, és de 1980, l’any que vaig néixer.
Si t’ha agradat, comparteix aquesta publicació per ajudar-me a arribar més lluny. Em pots trobar a xarxes com @sergimcontreras o contactar per correu.