Interaccions #010
Sobre el descobriment musical, l'arquitectura de la informació, una app terrorífica, les interfícies amb les quals pensem, hardware amb IA, o els problemes de l'Internet Archive, entre d'altres.
Hola! El meu nom és Sergi Muñoz Contreras i això és Interaccions, una newsletter en català dirigida a ments curioses i centrada en la cultura, la tecnologia i el disseny. Pots llegir més sobre tot plegat, consultar l’arxiu de publicacions o subscriure’t per rebre-la al teu correu directament. Si ja ets subscriptor, endavant!
Benvingut a l’edició 010!
Un dels meus temes preferits és el descobriment musical.
El procés d'explorar, trobar i connectar amb nova música m’agrada gairebé tant com l’objecte en si. És una experiència absolutament personal que també en condiciona el consum, ja que sovint associem emocions a discos o cançons en funció de com i quan les hem descobert. Molts estudis destaquen tant el valor d'escoltar nova música com el fet de la recerca. És particularment interessant aquest de Spotify, sobre les dinàmiques de l’exploració a la seva app, de fa un parell d’anys, tot i que no sé si els darrers canvis en el disseny i funcions aniràn a favor o en contra, sincerament…
En un principi jo realitzava un procés força actiu: intercanviar cintes i CD, visitar setmanalment les cinc o sis botigues de sempre, anar a tots els concerts possibles, gravar de la ràdio comercial triant emissores i programes, assaltar el catàleg de les biblioteques municipals, ripejant i codificant els primers MP3 (gràcies per tant, Institut Fraunhofer). Més tard, nits senceres a Napster, Audiogalaxy o Soulseek, visitant fòrums i xats. I moltes connexions a Last.fm. La música l’havies d’anar a buscar, si volies sortir dels paràmetres estàndar.
Avui dia, el més habitual és confiar en l’algorisme del nostre servei d’streaming d’elecció: ja té clar què ens agrada i ens omple les llistes, de qualsevol tipus, amb més i més temes similars. Encerta sovint, però normalment els resultats són força lineals, oferint hores i hores de música en què escoltem sense parar gaire atenció a qui és l’artista o com es diu la cançó que sona. “Alexa, posa’m la ràdio de tal artista” i endavant, sense miraments.
Personalment, procuro sortir d’aquest procés tan passiu de tant en tant mitjançant recomanacions d’amics en la mateixa situació, participant en xarxes com Record.club, seguint l’actualitat musical (amb certa distància) a través de portals, blogs o newsletters, visitant plataformes com Bandcamp o Soundcloud seguint a determinats influencers o escoltant podcasts i emissores de contingut “no excessivament mainstream” com per exemple NTS, KEXP, la NPR o The Lot Radio.
Tinc clar que cercar nova música requereix un petit esforç, però el resultat em compensa i sembla que és força recomanable.
Els conceptes com “aplicacions”, “notificacions” i “finestres” són construccions humanes per simplificar la informàtica, igual que els mesos i les setmanes serveixen per mesurar el temps. Molt interessant aquest The Interfaces With Which We Think, d’Alexander Obenauer.
L'Internet Archive ha perdut l'apel·lació en un cas de drets d'autor que qüestionava el seu model de préstec digital i que tindrà un impacte en el futur de la xarxa i en la preservació digital que ara mateix no podem ni valorar.
Força propostes interessants darrerament al voltant del concepte de “Second Brain” i els wearables, com aquesta Plaud Note, gravadora digital amb ChatGPT incorporat.
Hauntify és una app de “realitat mixta” per les Apple Vision Pro que fa aparèixer fantasmes i espectres que et persegueixen, per amortitzar adequadament els +3.500€ i que, personalment, em sembla sensacional.
Marc Alier, professor associat a la UPC, ha escrit un manifest sobre l'ús de la IA en l'ensenyament. Podeu llegir-lo, contribuir, compartir-lo i signar-lo, si ho trobeu oportú. Vist al TL del camarada @ganyet fa uns dies.
“A plea for the lost practice of information architecture”. Una bona lectura que ens recorda quins son els fonaments de la nostra pràctica diària, que no hauríem d’haver abandonat, com sembla que hem fet.
Fountn és una selecció de recursos de disseny escollits amb cura per dissenyadors, per a dissenyadors, actualitzada setmanalment. N'hi ha moltes, moltíssimes, d'aquestes, però sempre acabes trobant quelcom interessant.
Com afecta l’ús de les pantalles a la respiració? Diuen en aquest article que negativament, també proposen algunes tècniques per solucionar-ho.
Gràcies per llegir fins aquí!
Aquesta edició d’Interaccions s’ha redactat escoltant “There’s a Riot Goin’ On” de Sly & The Family Stone, clàssic del funk/soul amb tocs de rock i psicodèlia (i del que he inclós un tema a la mixtape d’aquest mes).
Recorda que pots compartir aquesta publicació per ajudar-me a arribar més lluny. Em pots trobar a xarxes com @sergimcontreras o contactar per correu, pel que calgui.
Te'n recordes de la funció de "música similar" del audiogalaxy? Me'n recordo que em va fer volar el cap l'idea. Cap al 99-2000 devia ser això. I tres anys més tard, tu em passaves per MSN Powder Puff de Gimmik i ale, una altra volada de cap. Abraçada amic!