Interaccions #012
Sobre el bucle cultural que vivim i la degradació per repetició, plataformes per cercar feina en Disseny, playlists musicals o com afecta al teu cervell l’espai on vius i/o treballes, entre d'altres.
Hola! El meu nom és Sergi Muñoz Contreras i això és Interaccions, una newsletter en català dirigida a ments curioses i centrada en la cultura, la tecnologia i el disseny. Pots llegir més sobre tot plegat, consultar l’arxiu de publicacions o subscriure’t per rebre-la al teu correu directament. Si ja ets subscriptor, endavant!
Benvingut a l’edició 012!
Fa uns dies parlàvem amb l’amic Javier sobre la seva sensació que vivim en un “bucle” cultural. Suposo que es pot desenvolupar en altres àmbits però en aquest cas, parlàvem de cine. Em comentava que, mirant pel·lícules dels últims vint anys sense context li costava diferenciar entre les de 2006 i les de 2020, mentre que les dels 70, 80 o 90 es distingeixen clarament per diferències de tot tipus: estètiques, formals, de llenguatge, tecnològiques, socials...
Ens hem “pausat” i amb la insistència, repetició i reinterpretació de les referències culturals (i la seva degradació progressiva, lògica, com quan fas una fotocòpia d’una fotocòpia d’una fotocòpia) s’està construint una realitat estàtica, molts cops ficticia, reflex dèbil i distorsionat d’allò que un cop va ser genuí.
És evident que Hollywood porta temps immers en una crisi creativa alarmant, repetint fórmules prèvies per intentar perpetuar-se, amb la majoria dels grans estudis ofegats en deutes i buscant la manera de mantenir-se. Ara arriben els il·luminats que creuen que, acomiadant plantilles senceres i deixant part de la feina a la IA, salvaràn el status quo, produiràn més i millor, i ho faràn de manera més rendible. En realitat, a part del perjudici social i professional que generen, estan signant la limitació de la creativitat futura, ja que, per definició, un algorisme (i més en el context actual de la IA), funciona analitzant dades existents i repetint patrons passats.
Els temes que havia mencionat a l’anterior edició, pensant en l’herència cultural (remakes, reboots, cameos, sagues infinites, versions, etc) em serveixen ara també en aquesta reflexió: tot allò que inicialment tenia profunditat o un significat específic es converteix, amb el temps i per obra i gràcia dels execs i boards (i també del nostre consum acrític, és clar) en una caricatura sense ànima, sovint mal entesa i que ja no connecta amb el seu valor autèntic. I per si fos poc, aquestes noves versions, gràcies a Google i les xarxes, aniran enterrant les originals.
Hey, do you know the way to Shell Beach?
Com afecta al teu cervell l’espai on vius i/o treballes, tant de forma inmediata com a la llarga. Donem forma al nostre món i ell ens dona forma a nosaltres, sembla.
Playlists.design et permet veure què escolten (o què volen compartir, que no sempre és el mateix) companys de professió, en un entorn força atractiu.
Bon article sobre el canvi de comportament de les audiències digitals: sembla que ara passem de les xarxes generalistes a les de “nínxol”, centrades en interessos concrets.
En Gerard ha recopilat en una colecció a Raindrop un seguit de plataformes per a la cerca de feina en Disseny. Útil si estas pensant en un canvi professional.
Bookmarkish t’enviarà un recordatori per correu cada diumenge amb un parell dels marcadors que has guardat i no has tornat a obrir.
Com fer servir Linkedin evitant el cringe, un tema que a mi particularment em supera i que fa que no pugui invertir mai gaire temps en aquesta plataforma.
M’agraden força (per no dir molt) les tipos d’aquesta gent: Groteskly Yours Studio
Fantàstic en Rauno Freiberg reflexionant sobre el contrast d’estètiques en Disseny i Arts, amb exemples i referents històrics i actuals.
Gràcies per llegir fins aquí!
Aquesta edició d’Interaccions s’ha redactat escoltant el nou àlbum de la Nala Sinephro, “Endlessness”, quaranta-cinc minuts d’ambient jazz experimental mig electrònic que fa dies que em té en estat d’hipnosi.
Si comparteixes aquesta publicació en els teus cercles m’ajudaràs a arribar més lluny. Em pots trobar a xarxes com @sergimcontreras o contactar per correu.