Interaccions #013
Sobre el problema del temps i el contingut que guardem per després, la creativitat i l'ús de pantalles, copiar en disseny, opinions de referents sobre la IA i el futur del treball, entre d'altres.
Hola! El meu nom és Sergi Muñoz Contreras i això és Interaccions, una newsletter en català dirigida a ments curioses i centrada en la cultura, la tecnologia i el disseny. Pots llegir més sobre tot plegat, consultar l’arxiu de publicacions o subscriure’t per rebre-la al teu correu directament. Si ja ets subscriptor, endavant!
Benvingut a l’edició 013!
Cyclemarks és una nova app, encara en beta, que m’ha semblat conceptualment interessant, com per dedicar-li aquest breu apunt avui. El seu objectiu es facilitar un consum més conscient i voluntari dels continguts que realment ens interessen, mirant de resoldre el problema que tenim en la nostra interacció diària amb els diferents feeds i algorismes.
Bàsicament, Cyclemarks vol que quan trobis qualsevol cosa que vulguis llegir, veure o escoltar amb atenció més endavant, la "marquis" i en determinis un "cicle" (cycle-marks, heh), decidint la quantitat de temps fins al proper recordatori (unes hores, dies, setmanes o mesos), podent afegir-hi anotacions. Així, aquell article que ara no tens temps de llegir, podràs trobar-lo de nou en dos mesos, amb el comentari que vas deixar pel teu jo “futur”. Em sembla una idea força elegant per evitar el soroll i que permet recuperar informació amb cert context, sense que es perdi en l’scroll.
Aquest tema del contingut “en diferit” ha intentat ser resolt per una gran quantitat d'empreses i productes amb diferents aproximacions, pràcticament des del principi de tot plegat. Personalment, he passat per del.icio.us, ja fa més de vint anys (encara en conservo algun XML exportat, amb un 95% d'enllaços trencats i sense valor), Read It Later, Evernote, Instapaper, Pocket, Notion o l’actual Raindrop, juntament amb tot tipus de històries d’automatització o gestió de contingut, amb les diferents xarxes, RSS, IFTTT o Zapier.
Més enllà del posicionament, el disseny o les funcions de cada un d'aquests productes, passats, presents i futurs, veig que el hàndicap serà sempre el mateix: quan tindrem temps realment per consumir tot aquest contingut que guardem?
Contra és una nova plataforma per a freelancers (i empreses que en cerquen), ben plantejada i que vull revisar amb deteniment. En vam parlar a digitals.cat fa uns dies.
“Copying is the way design works”, extens i documentadíssim article de Matthew Ström realment interessant, no només pels professionals del sector, sobre la inspiració, la còpia i l’emulació.
L'ús de pantalles perjudica la creativitat? Diu un psicòleg especialista que la clau per a mantenir-te productiu i creatiu és “una combinació de concentració i desconnexió”.
Pots evitar les distraccions i els "pics” de dopamina fent servir Dumb Phone al teu iPhone. (tot i que també podries deixar el mòbil al calaix de tant en tant).
Les opinions sobre el futur del treball varien entre optimistes (tecnòlegs), escèptics (economistes) i pessimistes (escriptors). No hi ha una resposta clara, lògicament però val la pena llegir-les. Gràcies pel link, Eugeni.
Poques apps més directes, concretes i útils pels que treballem amb imatges que aquesta Compress Image (i honesta, pagament únic de $3.99, sense subscripcions).
Més i més gent posicionant-se clarament sobre la IA, com la declaració d’intencions de la gent de Procreate de fa unes setmanes o aquesta reflexió de l’Stephen Fry, transcripció d’una xerrada que va fer fa unes setmanes per a públic universitari.
Unchartify afirma que vol ajudar-te a “navegar per les aigües inexplorades de la biblioteca musical de Spotify”, evitant les recomanacions automàtiques repetitives.
Gràcies per llegir fins aquí!
Aquesta edició d’Interaccions s’ha redactat escoltant “Fins que surti el sol”, el segon LP de Roko Banana, un trio de indie? math? emo? posthardcore? -rock de Banyoles que vaig descobrir al Full Parroquial #3 de l’Illa dels Monstres.
Si comparteixes aquesta publicació en els teus cercles m’ajudaràs a arribar més lluny. Em pots trobar a xarxes com @sergimcontreras o contactar per correu.
Molt content d'haver-te descobert els Roko Banana ;) (sí, vaig amb mooolt retard llegint newsletters)