Interaccions #016
Sobre la Internet morta i el futur proper, una pionera de l'art digital, el Cybercab de Tesla, un cas de Marca España en branding i com eliminar la complexitat pot aportar significat, entre d'altres.
Hola! El meu nom és Sergi Muñoz Contreras i això és Interaccions, una newsletter en català dirigida a ments curioses i centrada en la cultura, la tecnologia i el disseny. Pots llegir més, consultar l’arxiu de publicacions o subscriure’t, si no ho has fet ja, per rebre-la al teu correu cada setmana.
Benvingut a l’edició 016!
Fa uns dies vaig tornar a entrar a Threads (des del seu llançament a Europa que no ho feia), i el que hi vaig trobar va ser un seguit de preguntes absolutament genèriques fetes per usuaris desconeguts, sobre temes que l’algoritme creu que m’interessen, una darrera l’altre. La sensació d’irrealitat que vaig experimentar en aquell mur i en les interaccions va ser fortíssima. La majoria dels comentaris eren en aquell anglès amable, el de "Keep up the good work" de LinkedIn tant fictici que fa angúnia i tot plegat em va fer dubtar si em trobava en un entorn humà o sintètic, producte de la “Internet Morta”. Encara no ho sé del cert i dubto que ho pugui esbrinar.
Això de la “Internet Morta” ("Dead Internet Theory") és una hipòtesi de 2021 que suggereix que la xarxa tal com la coneixíem va "morir" al voltant del 2016, amb la major part de l'activitat digital actual dominada per bots i algoritmes, ajudats per influencers a sou d’empreses i/o governs per a generar, replicar o amplificar els continguts adients i potenciar el consum de productes culturals determinats. Així, les comunitats actives d'abans s'han convertit ara en ciutats fantasma, espais on la interacció real és cada cop més escassa i tot el que veus és ficció.
Tot i ser una teoria conspiranoica (pràcticament de sci-fi), no deixa de contenir algunes pinzellades de realitat, que van en augment. Som conscients que el creixement progressiu de la IA està donant lloc a una proliferació de contingut automatitzat, relegant parcialment l'activitat humana genuïna. Els bots són a tot arreu, les mètriques i estadístiques en la majoria de plataformes són enganyoses, els influencers no sempre exerceixen la seva influència de forma positiva i es comença a percebre el problema de distingir entre veus humanes i robòtiques: temes com els chatbots a l’atenció al client, els deepfakes o projectes com Lil Miquela, Caryn AI o el recent Alex La Liga semblen esborrar les línies que abans teníem ben clares i definides. Fins i tot les empreses que promouen la IA han hagut de desenvolupar sistemes per protegir els usuaris, darrerament.
Si tot segueix així, no em semblaria estrany que, en algun moment d’un futur proper, comencem a passar tots periòdicament tests Voight-Kampff per “verificar” la nostra humanitat (ara que penso, això ja existeix)… Com deia aquella cançó dels vuitanta, de forma absolutament irònica, “The Future’s So Bright, I Gotta Wear Shades”.
Lillian Schwartz, pionera de l'art digital, va morir recentment als 97 anys. La seva biografia, obra, motivacions i enfocament creatiu la converteixen en un personatge fascinant a investigar (no la tenia gens present).
És força lamentable la història del logotip de la nova Agencia Espacial Española de fa uns dies. (TL:DR Projecte a concurs ben plantejat, assignat a professionals de nivell. Canvia el director de l’agència, la feina feta “no li agrada” i designa, “a dit”, uns desconeguts per fer-ne un de nou amb resultats qüestionables). Marca España.
Setze números d’això ja i jo, sense mencionar Algoritmes, la primera novel·la de l’Anna Codina, editada per La Segona Perifèria ara fa uns mesos... És amiga personal? Sí. És fantàstica la novel·la? També. Busqueu-la.
Eliminar la complexitat aporta significat. Mantra a repetir, cada dia.
Tesla va presentar fa uns dies el Cybercab, el seu nou prototip de taxi amb conducció autonòma. El cine dels 90 ho havia fet molt millor, molt abans.
Ambiphone et permet combinar música d'ambient amb una sèrie de sons naturals per crear el teu mix perfecte per treballar, estudiar o relaxar-te.
Diuen que més de la meitat dels adolescents no saben diferenciar una «fake news» d'una notícia real. Cal posar-se amb això de forma urgent, institucions i famílies.
La darrera actualització de la Inter et fa replantejar l'ús de Google Fonts i pensar de nou en qui allotja i com les fonts tipogràfiques dels teus projectes.
Gràcies per llegir fins aquí! Si tens algun comentari o qüestió, pots contactar-me per correu o trobar-me a xarxes com @sergimcontreras.
Aquesta edició d'Interaccions ha estat escrita mentre escoltava “Greetings From” de Timbuk3, un de tants grups de pop-rock avui oblidats, esperant que la publicitat o algún meme o trend a xarxes els rescatin. El seu one-hit wonder m’ha anat perfecte per completar la reflexió inicial d’aquesta edició. Fins a la propera!