Interaccions #004
Estètica i funcionalitat, assajos cinematogràfics, grans empreses i dark patterns, l'AI de Figma, zones de confort musicals i una app per guardar recursos d'inspiració visual, entre d'altres.
Hola! El meu nom és Sergi Muñoz Contreras i això és Interaccions, una newsletter en català dirigida a ments curioses i centrada en la cultura, la tecnologia i el disseny. Pots llegir més sobre tot plegat, consultar l’arxiu de publicacions o subscriure’t per rebre-la al teu correu directament. Si ja ets subscriptor, endavant!
Benvinguts a l’edició 004!
Fa poc més de deu anys, aquest article de Sara Chapman observava la creixent influència de la cultura visual, els canvis en el comportament dels usuaris i el seu consum de continguts en els mitjans online.
Amb el pas del temps, hem vist com aquest fenòmen ha anat remodelant la nostra realitat i ara és més evident que mai que molts productes, tant físics com digitals, es desenvolupen amb un fort èmfasi en l'estètica, marginant altres consideracions com la qualitat, la funcionalitat, la durabilitat o la sostenibilitat. L’estratègia és fins a cert punt comprensible però, per desgràcia, pot donar lloc a productes aparentment sensacionals que no satisfan adequadament les necessitats pràctiques dels usuaris, com l’espremedor de Stark per Alessi o el Magic Mouse d’Apple, per posar exemples fàcils de grans noms del disseny actual.
Potser, quan ens trobem en la situació de plantejar nous productes, seria interessant dedicar uns minuts a repassar “Omit the Unimportant”, un assaig fonamental de Dieter Rams, referent del disseny del S.XX i heroi personal de servidor de vostès.
Torna Every Frame a Painting, un dels meus canals preferits de YouTube, ideal cinèfils (i/o interessats en la narració visual). Gràcies per l’avís, Lluís!
Calculating Empires és un projecte de visualització interactiva de Kate Crawford que mapeja com la tecnologia i les estructures socials humanes han evolucionat des del 1500 per aportar context al present.
Parlàvem amb uns companys de professió fa uns dies sobre la cancel·lació de les subscripcions d’Adobe, plena de costos ocults, lletres petites, condicions no explícites i altres pràctiques poc ètiques. Ara que sembla que el govern dels EUA pressiona, espero també alguna acció a nivell europeu.
Una de les meves obsessions són les aplicacions i eines per a guardar inspiració visual. N’he provat moltíssimes i fa unes setmanes vaig entrar a la beta de Cosmos, el nou projecte d’Andy McCune (el d’Unfold, adquirida per Squarespace) que m’està agradant força, en fons i forma. Ja és obert al públic.
Bona peça de Daniel Parris comentant estudis, estadístiques i dades sobre un tema en el que penso sovint: Quan ens aturem en la cerca de nova música? Personalment, miro de continuar endavant, tot i que la nostàlgia és poderosa (gairebé inevitable).
Si la setmana passada vaig enllaçar el resum de tot allò presentat per Figma al seu esdeveniment anual, cal mencionar ara que, per la reacció adversa a xarxes (lògica, d’altra banda), han hagut de cancel·lar temporalment el desplegament de la seva nova funció de disseny AI.
Gràcies per llegir fins aquí!
Aquesta edició d’Interaccions s’ha redactat escoltant “The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows” de Damon Albarn, un d’aquells discos que se’t passen i als quals hi arribes quan sembla que cal.
Si t’ha agradat, comparteix aquesta publicació per ajudar-me a arribar més lluny. Em pots trobar a xarxes com @sergimcontreras o contactar per correu.