Hola! El meu nom és Sergi Muñoz Contreras i això és Interaccions, una newsletter en català dirigida a ments curioses i centrada en la cultura, la tecnologia i el disseny. Pots llegir més, consultar l’arxiu de publicacions o subscriure’t, si no ho has fet ja, per rebre-la al teu correu cada setmana.
Benvingut a l’edició 021!
Rick Rubin, llegendari productor musical i cofundador del segell Def Jam Records, conegut per treballar amb artistes icònics com Johnny Cash, Metallica, Beastie Boys o Red Hot Chili Peppers, va protagonitzar recentment una extensa entrevista al canal de YouTube de Rick Beato, músic, productor, divulgador i personalitat de xarxes.
Conegut pel seu enfocament minimalista, gairebé ascètic, tant en l’àmbit personal com professional, Rick Rubin destaca per la seva visió de l’acte creatiu, centrada en l’artista i amb uns paràmetres clars. Fa uns mesos va publicar l’assaig sobre el pensament creatiu “The Creative Act: A Way of Being” on sintetitza més de tres dècades d’experiència a la indústria musical. Aquest llibre, que vaig incorporar recentment a la meva antibiblioteca, explora idees profundes sobre la creativitat i el seu impacte en el procés artístic, tocant temes filosòfics o psicològics.
Si t’interessa el personatge i la seva visió de la música i la creativitat, et recomano també la minisèrie documental “McCartney 3, 2, 1”, disponible a Disney+. Rubin entrevista Paul McCartney per explorar la seva carrera amb els Beatles, Wings i en solitari, repassant composicions icòniques, moments clau i com aquests s’entrellacen amb les relacions i experiències personals de l’artista. Una conversa que aprofundeix en el procés creatiu i la història musical d’un dels grans músics del segle XX. Tant de bo fes el mateix amb uns quants més, els miraria (i gaudiria) tots.
Barra Inversa és un podcast de tecnologia en català de Víctor Correal i Guillem Santapau. Em sortia tant al meu FYP que vaig acabar seguint-lo (i me n’alegro).
Si fa uns dies vaig escriure sobre la tendència actual en branding de “neutralitzar” les marques, aquesta setmana el cas de Jaguar m’ha semblat paradigmàtic, per molt que hi hagi qui el justifiqui amb reposicionaments de marca, nous mercats, públics, etc.
Kenton Varda (enginyer informàtic) i Jade Wang (doctora en neurociència) són un matrimoni d’Austin, Texas que ha reformat la seva casa per a fer LAN parties, les trobades físiques que fèiem el segle passat per a jugar amb els amics, carregant ordinadors, monitors, perifèrics i cables, amunt i avall. El resultat és increible.
The Design Document és una plantilla senzilla de Lukas Rathmann per a engegar projectes de disseny que bàsicament consisteix en posar ordre a tot plegat, seguint uns punts i una estructura clars. Una base sòlida per començar qualsevol projecte.
Klaatu Barada Niktó! va ser un programa emés entre el 1996 i 1998 a TV3 i el 33 on l’Àlex Gorina presentava joies seleccionades del cinema fantàstic, la sci-fi o el terror El podria considerar el meu “batxillerat fílmic” i ara he pogut recuperar tots els films que es van emetre, gràcies a La Pesanta i convertir-los en una llista a Letterboxd.
Uncommon Library, selecció de llibres sobre art, disseny, crítica i cultura visual.
The 2024 UX Tools Map és un projecte que visibilitza les eines més emprades en aquest sector del disseny amb una ambientació “medieval-fantàstica” que no m’esperava (i m’ha semblat sensacional). M’ha recordat la Landing del EP 1320 de Teenage Engineering, que va potser un pas més enllà en el “medievalisme”.
Diuen els del MIT que la IA està aprenent a mentir cada cop millor. Fa por.
Gràcies per llegir fins aquí! Aquesta edició d’Interaccions ha estat redactada escoltant “Californication” dels Red Hot Chili Peppers (produït per Rick Rubin), un dels àlbums més venuts de la Història, amb més de quinze milions de còpies despatxades i que personalment conservo tant en CD com en vinil.
Si tens algun comentari o qüestió, pots contactar-me per correu o trobar-me a xarxes com @sergimcontreras. Fins la propera!